Alanda yapılan çalışmalarda ortaya çıkan mozaikleri de gezen Başkan Çiftçi, "Şanlıurfa, tarihi ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Kale Eteği, Kızılkoyun ve Dedeosman Mahallesi'ni kapsayan çalışma ile birlikte dünyanın en büyük nekropol alanı olarak bilinen bölgede devam eden çalışmaları inceledi.
Özellikle Kale Eteği Projesi çerçevesinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan taban mozaikleri ile yakından ilgilenen Başkan Çiftçi, Şanlıurfa'nın tarihsel sürecine dikkat çekti.
2 BİN YIL ÖNCE DEFNEDİLEN KİŞİLER, MEZARLARININ YANINA RESMEDİLMİŞ
İncelemeleri sırasında kaya mezarlarını gezen Başkan Çiftçi, Süryanice ince işlemelerin yer aldığı yazıt ve motiflerin ne anlama geldiği hakkında bilgi aldı. Milattan hemen sonraki yüzyıllarda olduğu tahmin edilen kaya mezarlarındaki bir mozaiği inceleyen Başkan Çiftçi'ye arkeologlar, tabana resmedilmiş mozaiğin o kaya mezarında defnedilen kişilere ait olduğunu söyledi. 2 bin yıl önce işlenen bir mozaiğin izine rastlamanın ve bunu dünya tarihine kazandırmanın kendileri için de bir mutluluk olduğunu ifade eden Başkan Çiftçi, arkeologlara ve tüm çalışanlara başarılar diledi.
BAŞKAN ÇİFTÇİ, "ŞANLIURFA, ÇOK ZENGİN BİR TARİHE SAHİP"
İncelemelerinin ardından bir değerlendirme yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa'nın tarihsel süreçlerde her zaman var olduğunu ve bugüne kadar farklı kültürleri içerisinde barındırarak günümüze kadar geldiğini söyledi.
Başkan Çiftçi, "Kale eteğindeki çalışmalarımız çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Buradaki çalışmalarımızda 10 ayı geride bıraktık. Böylesine çok zengin bir tarihsel alanda uzman bir kadro ile çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle milattan sonra 2. ve 3. yüzyıldaki yaşam bu mağaralara işlenmiş durumda. Taban mozaiklerine baktığımız zaman defnedilen kişilerin resimlerinin işlenmiş olduğunu görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bu çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz. Proje çalışmalarımızın bitimi ile birlikte bu alanlarımızı turizme kazandıracağız. Yerli ve yabancı turistler bu alanlarda gezecekler. 2 bin yıl öncesine uzanan tarihsel alandaki bu kültürü bilimsel olarak öğrenmiş olacaklar. Her zaman dediğimiz gibi Şanlıurfa çok zengin bir tarihe sahip. Biz de bu mirası dünyaya sunacağız" diye konuştu.
KALE ETEĞİ PROJESİ
Kale Eteği Projesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi alanlarda yürüttüğü çalışmalar arasında yer alıyor. 45 dönümlük arazi üzerinde 10 aydan bu yana devam eden çalışmalarda 80'e yakın kaya mezarı ortaya çıkarıldı. Bu kaya mezarları içerisinde uzman arkeologlar tarafından yapılan çalışmalarda ise 5 adet taban mozaiğine rastlandı. Süryanice yazıtlar ve ince işlemelerin yer aldığı mozaik ve kaya mezarlarının M.Ö. 132 - M.S. 639 yıllarındaki Edessa Krallığı dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.