Şanlıurfa'da şehir içi toplu taşıma alanında yeni bir dönem başlıyor. Günlük ortalama 190 bin kişinin tercih ettiği toplu taşımada gerek vatandaşların daha rahat ve hızlı ulaşımını sağlamak gerekse trafikte yaşanan olumsuzlukların önüne geçmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, raylı sistem için tüm hazırlıklarını tamamladı. 6 aydan bu yana fizibilite çalışmaları süren raylı sistem projesi için ilk etap olan 7 kilometrelik yol güzergahı ve güzergah üzerindeki duraklar da belirlendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin olmazsa olmazları arasında yer alan şehir içi toplu taşımaya çözüm için atılan bu adım vatandaşlar tarafından da heyecanla karşılandı.
İLK ETAP 7 KİLOMETRELİK GÜZERGAHI KAPSAYACAK
Raylı sistemin tüm şehir genelinde hizmet verebilmesi için 4 etap şeklinde çalışma başlatılacak. İlk etap ise yoğunluğun en çok yaşandığı Emirgan ile Haleplibahçe arasında olacak. 7 kilometreyi kapsayan güzergah üzerinde toplamda 11 durak yer alacak ve bu sayede günlük ortalama 86 bin kişinin ulaşımı sağlanacak. 100 milyon liraya mal olacak ilk etap, 2.5 yıl içerisinde tamamlanarak 2019 yılı itibariyle hizmete sunulacak.
İlk etap projenin ayrıntılı gidiş - geliş güzergahı ise; Emirgan - Halk Eğitim Merkezi - Büyükşehir Belediyesi Önü - Kapaklı Pasajı - Yıldız Meydanı - Haşimiye - Hanlar Bölgesi - Balıklıgöl - Sakıp'ın Köşkü (Beyaz Saray) - Şanlıurfa Müzesi - Kızılkoyun şeklinde olacak.
PROJE TOPLAMDA 4 ETAPTAN OLUŞACAK
Şanlıurfa raylı sistem ağının ikinci etabı Hafif Raylı Sistem (LRT) hattı ise Karaköprü Yeni Fuar Alanı ile Eyyübiye Kuyubaşı arasında yapılacak. Aynı hat içerisindeki üçüncü etapta da güzergah eski havaalanına kadar uzatılıp yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda 14 istasyonu kapsayacak şekilde vatandaşların ulaşımı sağlanacak. Dördüncü etapta bu kez Abide ile Harran Üniversitesi Osmanbey Kampusu arasında yine Hafif Raylı Sistem (LRT) hattı olacak şekilde çalışmalar başlatılacak.
SAATTE 15 BİN GÜNDE 200 BİN YOLCU KAPASİTESİ
İlk etabının 2019, tüm etaplarının ise 2023 yılında tamamlanması planlanan çalışmalarla birlikte saatte 15 bin, günlük ortalama ise 200 bin vatandaşın ulaşımının sağlanması hedefleniyor.
Tamamına yakını yükseltilmiş platformdan geçecek olan LRT hattı ile projenin toplam maliyeti 200 Milyon euro olarak belirlendi.
BAŞKAN ÇİFTÇİ, TRAMVAYLARI İNCELEDİ
Tüm çalışmalar detaylarına kadar ele alınırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de önceki gün Ankara temasları çerçevesinde tramvay istasyonuna giderek bir dizi incelemelerde bulundu. Ankara ulaşımında kullanılan güzergahları ve tramvayları inceleyen Başkan Nihat Çiftçi, Şanlıurfa ulaşımındaki toplu taşımayı daha rahat ve daha hızlı sağlayabilmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.