Valilik Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Şanlıurfa valisi Güngör Azim Tunanın yanı sıra; Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Ali Cevheri ve Mahmut Kaçar, Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, İl Jandarma Komutanı Albay Kemal Timuroğlu, İl Göç İdaresi Müdürü Hakan Ergün, Şutso Başkanı İsmail Demirkol, kurum amirleri, STK temsilcileri ile Şanlıurfada yaşayan göçmenler katıldı.
Programda bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna; Burada yegâne gayemiz; Ensar gibi Allah'ın razı olduğu kullardan olabilmektedir. Huzurlarınızda bütün samimiyetimle ifade etmek isterim ki 110.000i kamplarda 445.000 kayıtlı Suriyeli kardeşlerimizle gönlümüz daha da genişlemiştir. Bu hususta Şanlıurfa Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğümüz çalışanları; büyük bir özveriyle, gecesini gündüzüne katarak gönüllere göçmek için yarışmaktadırlar dedi.
Konuşmasında Vali Tuna ayrıca: 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerleyen ve dünyadaki mazlum halklar için bir ümit ve ilham kaynağı olan Yeni Türkiye; kalbi Allaha, kapısı yetmiş iki millete açık bir ecdadın torunları olarak İnsanı yaşat ki devlet yaşasın şiarını devralmıştır. Bu yönetim mirasına sadakat gösteren ve dünyayı gurbet bilen devlet büyüklerimizin vizyonunda bu bakımdan dünyevi menfaatler, çıkarlar, hesaplar değil; kardeşlik bağı öne çıkmaktadır. Devletimiz; göçmenlerin sorunları için büyük bir sorumluluk örneği olarak bütün imkânlarını seferber etmiş, yasal düzenlemeler ve kurumsal yapılanmalarla bu hususta kısa zamanda daha sistemli teşkilatlanmıştır. Zulümlerin, ölümlerin bir sonucu olan göçler, insanlık tarihinin kara lekeleridir. Türk dünyasının ortak kaderi ve kederi de göç çizgisi üzerinde gelişmiştir. Balkan Savaşlarında Evlad-ı Fatihanın yüzlerce yıl geçse de göç yarası hâlâ yüreklerimizde kanayacaktır. Üzerinden yıllar, yüzyıllar geçse de unutulamayacak derin acılar bırakan göç, Eskişehirde Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecinde temamızdı ve ele aldığımız temel konulardan biri tarihteki göçlerdi, ama şimdi Şanlıurfada hep birlikte bambaşka bir göç tarihi yazıyoruz. İlahi Kelamın Vellezîne tebevveud dâre vel îmâne min kablihim yuhıbbûne men hâcera ileyhim şeklinde buyurduğu gibi kendilerine göç edip gelenleri sevenlerdeniz. Ve yaralara merhem olmak gayesiyle yüreğimizi ortaya koyduk ifadelerini kullandı.
Her göç bir hikâyedir cümlesiyle konuşmasına devam eden Vali Tuna; Hep birlikte Şanlıurfada yaşadığımız bu göç hikâyemizi, inşallah Ensar-Muhacir kardeşliği olarak çocuklarımız okuyacak. Dünya çapında göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların sorunları konusunda farkındalık oluşturulması açısından 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Nitekim 18 Aralık 1990 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından imzalanan Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu dünya adına bu konuda atılmış önemli bir adımdır. Zira göç; siyasi ya da sosyal tartışmaların dışında her şeyden önce bir insanlık meselesidir. Bu konuda ülkemizin göç alanındaki iş ve işlemlerini yürütmek amacıyla İçişleri Bakanlığımızın hazırlamış olduğu 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu yürürlüğe girmiştir. Yeni yasa ile göçmenler, mülteciler, yabancılar ve sığınmacılar hakkında dağınık ve günün ihtiyaçlarını karşılamayan mevzuat güncellenmiş ve göç alanı sivil bir yapının yönetimine devredilmiştir. Göç alanına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek üzere İçişlerine Bakanlığına bağlı sivil ve uzmanlaşmış bir kurum olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı ile çalışmalarına hızla devam etmektedir. Çalışmalarımızı yürütürken sizlerden gelecek tavsiyeler, yolumuza ışık tutacaktır. Gönül kapılarımız sizlere ebediyen açıktır. İnsan hakları deyince mangalda kül bırakmayan Batı ülkeleri, göçler ve göçmenler konusunda üstüne düşeni yapmasa da, biz bize yeteriz. Etrafımızı ateş çemberi sarsa da biz bize yeteriz. Terör ve ihanet şebekelerinin topu da üstümüze gelse asla endişe etmeyiz. Çünkü bizim LA TAHZEN İNNALLAHE MEANA diyen bir Peygamberimiz var. Çünkü bizim Korkma diye başlayan bir İstiklal Marşımız var. Çünkü bizim İstikbal bizimdir diyen bir Cumhurbaşkanımız var şeklinde konuştu.
Program dolayısıyla yapılan konuşmalarda ortak düşünce son günlerde meydana gelen terör saldırıları ve saldırılan hiçbir şekilde bütünlüğümüzü bozamayacağına dikkat çekecek nitelikte oldu. 18 Mart Uluslararası Göçmenler Günü Valilik Şeref Salonundaki sergi ve kokteylle sona erdi.
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.