Halk arasında kalça çıkığı olarak bilinen gelişimsel kalça displazisi nedeniyle önceden yürüyemeyen 4 Yaşında ki Neceh Yahya isimli hastanın kalçası ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. Metin Yaptı ve uzmanı Op. Dr Suleyman Kor tarafından başarılı bir operasyonla yerine konularak hastanın yürüme umudu oluştu.
Operasyonu gerçekleştiren Dr. Yaptı ve Kor Şanlıurfa ilinde çok sık görülen kalça çıkığı, çarpık ayak, serebral palsi, gibi çocukları ilgilendiren hastalıkların yanında yetişkin hastalıklarında tedavisi devletimizin bize sağlamış olduğu her türlü fiziki şart ve tecrübemizle hastalarımızın artık Şanlıurfa dışına gitmelerine gerek olmadığını artık bu tür operasyonların Şanlıurfa da yapılması mümkün.
Ailesinde kalça çıkığı olan çocukların kalça çıkığı olma ihtimali de artmaktadır. Ayrıca doğuma bağlı olarak beynin oksijensiz kalması (beyin felci) veya sırt omurgasının oluşmasında yaşanan bazı aksaklıklar gibi nörolojik sebeplerin yanı sıra; boyun eğriliği (tortikolis) ve ayak eğrilikleri (PEV) de kalça çıkığı riskini tetikleyen faktörler arasındadır.
Bebek doğduğu zaman yapılan kundaklama da, bebekte kalça çıkığı olmasına neden olabilir. Doğumdan Sonraki İlk 6 Ay Tanı İçin Çok Önemli Kalça çıkığının tespitinde ve tanısında anne gözlemi büyük önem taşımaktadır. Her anne bebeğinin doktorudur annenin gözlemleri üzerinden bebeğin tetkik ve tedavisi başlatılmaktadır.0-6 ay arası dönemde yapılan kalça taraması ve uygulanan fizik muayene tanı için gereklidir. Bu muayene sırasında, uzman doktorlar tarafından yapılan bazı özel testler yapılmakta ve kalça ekleminde bir bozukluk olup olmadığı tespit edilmektedir. Ayrıca ultrason doğru teşhis koymak için son derece etkili bir yöntemdir. 6 ayını doldurmuş bebeklerde teşhiste röntgen kullanılmaktadır. Erken dönemde teşhis koyulamamışsa, çocuk büyüdüğünde, yürürken görülen aksamalar (topallamalar), kalça çıkığının en somut göstergesidir. Erken Teşhiste Ameliyatsız tedavi Edilebiliyor
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.