Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlunun yakından takip ettiği Suruç Tünelinin hizmete alınmasıyla 134 yerleşim yeri modern sulama sistemine kavuştu.
Atatürk Barajından Suruç Ovasına Adeta Bir Nehir Akıyor
Suruç Ovasına su temin eden 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tünelinin resmi açılışı dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlunun katıldığı merasimle 9 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirildi.
Suruç Tünelinin hizmete alınmasıyla Atatürk Barajından Suruç Ovasına saniyede 90 m3 su, başka bir deyişle adeta bir nehir akıyor. Suruç Tüneli, ülkemizdeki birçok nehirden daha büyük bir debiye sahip bulunuyor. Bu rakam ülkemizin en hızlı akan nehri Çoruhun yıl içindeki en düşük debisinin yaklaşık iki katına, en yüksek debisinin ise beşte birine yakın bir değeri oluşturuyor.
DSİ tarafından inşa edilen ve kontrolleri periyodik olarak devam eden Suruç Projesi Terfi Sulaması sayesinde yöredeki bozkır araziler yeşile büründü.
Bölge İnsanının Yüzü Gülmeye Başladı
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Suruç Ovasının Fırat Nehrinin suları ile hayat bulduğunu ve bölge insanının yüzünü güldürdüğünü vurgulayarak 560 bin dekar zirai arazinin sulandığı Suruçta, ürün çeşitliliği ve verimliliği arttı. Çiftçilerimize göre mevcut tarlalarda yüzde 45e kadar verim artışı yaşandı. Tek mahsul ekilen tarlalarda ikinci ürünler yetişmeye başladı. Ayrıca mevsimsel göçün önüne geçerek, ilçede yaşayan vatandaşlarımıza istihdam kapısı açtık. Su gelmeden önce dışarıya tarım işçisi olarak çalışmaya giden vatandaşlarımız artık kendi memleketlerinde ve kendi tarlalarında çalışmaya başladılar değerlendirmesinde bulundu.
Milli Ekonomiye Yılda 316 Milyon TL Katkı Sağlanacak
GAPın en önemli projelerinden biri olan ve Suruç Ovası Terfi Sulaması kapsamında inşaatı devam eden üniteler tamamlandığında yaklaşık 190 bin kişiye istihdam imkanı, milli ekonomide de yıllık ortalama 316 milyon TL gelir artışı sağlanması hedefleniyor.
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.