Hak-iş Konfederasyonuna bağlı sendikaların kamuda çalışan toplam 61 bin üyesi adına imzalanacak Toplu İş Sözleşmeleri için Çerçeve Protokolu teklifini Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sundu.
Protokolu çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığında çalışan Geçici işçilerin 9 ay 29 gün çalıştırılması talep edilen Hak-İş teklifinde; en düşük brüt ücretin 4 bin 250 liraya çıkarılması, bunun üzerine 360 lira iyileştirme yapılması, ilk 6 ay zammının yüzde 15, sonraki 6 aylık zamların enflasyon artı yüzde 5 olması istendi.
Hak-İş, öncelikle en düşük aylık ücretin brüt 4 bin 250 liraya çıkarılmasını, daha sonra tüm ücretlere 360 TL ilave edilmesini, böylece oluşacak ücretlere sözleşmelerin birinci 6 ayı için yüzde 15, sonraki 6'şar aylık 3 dönemin her biri için de enflasyon artı yüzde 5 ücret zammı talebinde bulundu.
Sözleşmenin imza tarihinde sendika üyesi olan işçiler için, Mayıs ve Eylül aylarında bin 250'şer TL olmak üzere, yıllık 2 bin 500 TL &lsquoÖdeme' isteyen Hak-İş, sosyal yardımların birinci yıl aylık 575 TL, ikinci yıl aylık 650 TL, günlük yemek parasının birinci yıl 20, ikinci yıl 22 olmasını, giyim yardımının birinci yıl 500 TL, ikinci yıl 600 TL olmasını, aile ve çocuk yardımının da devlet memurlarıyla aynı düzeyde ödenmesini istedi.
GEÇİCİ İŞÇİLERE 9 AY 29 GÜN
Hak-İş'in sunduğu TİS Çerçeve Protokolu teklifinin önemli bir unsuru da, geçici işçilerimizin çalışmasının, 9 ay 29 gün üzerinden devamlı hale getirilmesi oldu. Hak-İş ayrıca, ilgili kurumlara daimi işçi alınması halinde, geçici işçilere öncelik verilmesini istedi. Tüm mevsimlik ve geçici işçilerin daimi kadroya geçirilmesi için çalışmaların devam etmesini de isteyen Hak-İş, geçici işçilerin iş akitlerinin askıya alınmasından yeniden işbaşı yaptıkları döneme kadar boşta geçen sürelerin sigorta primlerinin de İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması için çalışma heyetleri oluşturulmasını talep etti.
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.