Harran Üniversitesinde Ameliyatsız Kalp Kapak Değişimi

Açık kalp ameliyatı yapılamayan veya ameliyatı yüksek riskli olan bu hastaların kalp kapakları, Kardiyoloji alanında gelişen yeni teknik ve malzemeler nedeniyle anjiyo yöntemiyle (TAVI) kişinin kasık bölgesinden girilerek değiştirilmektedir.

Harran Üniversitesinde Ameliyatsız Kalp Kapak Değişimi

Son 10 gün içinde M.Ç. ve A.İ. isimli hastalar nefes darlığı ve bayılma şikayetleri ile kardiyoloji polikliniğine müracaat etti. Yapılan incelemeler sonucunda şikayetlerinin kalp kapağında ki darlığa baplı olduğunu tespit ettik. Hastanın aynı zamanda kalp yetmezliği ve kalp damar tıkanıklığı olası nedeniyle anjiyo yöntemiyle yaklaşık 1-2 saat süre içerisinde başarılı bir şekilde kapağını değiştirdik.

Son yıllarda ülkemizde ortalama yaşam süresinin uzaması ile beraber kireçlenmeye bağlı kalp kapak hastalıklarında önemli artış olmuş ve bunlardan özellikle aort kapak darlığında daha fazla görülmeye başlamıştır. Bu hastalığın başlıca tedavisi açık kalp ameliyatıdır. Bununla birlikte ileri yaş grubunda ciddi kapak tıkanıklıkları bulunan hastaların eş zamanlı kalp damar tıkanıklığı, ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, akciğer hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklarının olmasından kaynaklanan yüksek risk nedeniyle çoğu zaman ameliyat edilememektedir.

Açık kalp ameliyatı yapılamayan veya ameliyatı yüksek riskli olan bu hastaların kalp kapakları,  Kardiyoloji alanında gelişen yeni teknik ve malzemeler nedeniyle anjiyo yöntemiyle (TAVI) kişinin kasık bölgesinden girilerek değiştirilmektedir. Ülkemizde önemli kardiyoloji merkezlerinde uygulanan bu yöntem yaklaşık 1 senedir hastanemizde kardiyoloji bölümü doktorları tarafından başarılı şekilde uygulanmaktadır. 



2 Kas�m 2017 Per�embe 10:23

http://www.urfa63haber.com/haber/harran-universitesinde-ameliyatsiz-kalp-kapak-degisimi-8191.html