Şanlıurfa Ak Parti Milletvekili Mehmet Ali Cevheri Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçesi Üzerinde Konuştu
Tarihsel açıdan baktığımızda insanlık tarihine yön veren milletler ve devletler vardır. Kadim medeniyetlerin ve uygarlıkların mirasından gelen Türkiye, 114 Devlet ve Beylik ile tarihte en çok devlet veya beylik kuran millettir.
Bundan dolayıdır ki, sadece ülkelerde değil, kıtalarda medeniyetine dair binlerce eser bırakmıştır. Ecdat yadigarı olan eserleri ve beraberindeki kültürleri yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak, kültürel mirasa sahip olmanın gereğidir. Devletimiz bu hassasiyetini hep canlı tutmuştur.
Başta Kütür ve Turizm Bakanlığı olarak kültürel mirasımıza sahip çıkan, koruyan, yaşatan, tanıtan bütün kurum ve kuruluşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Devletler ve milletler hafızaları ile yaşarlar, bu yüzdendir ki kültürel değerlerimiz, eserlerimiz önemlidir. Hafızasına sahip çıkmayan milletler ve devletler tarih sayfasında yok olup, gitmişlerdir. Birçok ülkenin tarihi bile Urfa sokaklarındaki bir sadaka taşı, bir soluk taşı kadar eski değildir.
Astek ve İnkaları mevcut Amerikalılardan saymaz sak 300 yıllık bir tarih ortaya çıkar. 639 yılında Hz. Ömer döneminde İslam ile şereflenen Urfa sokaklarında ki, bir sadaka taşı en az 1.000 yıllıktır.
Eğer tarihiniz, kültürünüz, efsaneleriniz, öykü ve hikayeleriniz, yaşayan ve yaşatılan geleneksel sanatınız ve insanlarınız gibi köklü kültürel değerleriniz varsa, bunu turizm ile paylaşma imkanına sahip olabilirsiniz.
Bu hususu memleketimden örneklendirerek pekiştireceğim. Şanlıurfa merkezde bulunan Göbeklitepe, 12.000 yıllık bir tarihe sahip olup, dünyanın en eski tapınağıdır.
Bu tapınak;
Sümerlerden 6.500 yıl önce,
Nu Tufanından 7.000 yıl önce,
Mısır Piramitlerinden 7.500 yıl önce,
Hz. İbrahimden 8.000 yıl önce,
Ve Roma İmparatorluğundan 9.500 yıl önce, vardı.
Kısacası Göbeklitepe tarihin yeniden yazılmasına sebep olan dünyanın en önemli arkeolojik keşfidir. Urfa ve Göbeklitepe insanlık medeniyeti tarihinin başlangıcı sayılan Bereketli Hilal olarak adlandırılan Mezopotamyanın en önemli kilit taşıdır.
Yeryüzünde önemli ve kadim şehirler vardır. Bu şehirler, bilim, inanç, sanat, kültür, tarih ve hukuk gibi insanlık aleminin ortak medeniyetine mekan olmuş, önemli merkezlerdir. Bu şehirler batıda, Atina ve Roma, doğuda ise Mekke, Medine, Kudüs, İskenderiye ve Şanlıurfadır.
Arkeolojik bulgulara göre Şanlıurfa, dünyanın en eski kenti, insanlık tarihinin başlangıcı, Peygamberlerin ve tüm insanlığın ortak ata yurdudur.
Sahip olduğumuz özgün kültür varlıkları bakımından Şanlıurfa merkezi, Göbeklitepe ve Harran Dünya Kültür Mirası Aday Listesine alınmıştır.
Son arkeolojik araştırmalarda MÖ 7.000 yılına ait bulgular, veren Harran Şehri 3 semavi dininde kabul ettiği Hz. İbrahimin vatanıdır.
Hz. İbrahim Şanlıurfada doğmuş ve Nemrutla efsanevi mücadeleye girmiş, putperest zihniyeti yerle bir etmiştir.
Hz. Yakup Harranda yaşamış, Harranda dayısı kızı ile evlenmiş ve Hz. Yusuf 2 yaşında iken Kenan bölgesine göç etmiştir.
Hz. Musa, Hz. Şuayb, Hz. Eyyüp, Hz. Elyasa hep Şanlıurfada yaşamışlardır. Bu arada yine bölgemizde önemli bazı tarihi değerlerin yok olmaması adına bir takım çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yaptığı çalışma ile Urfa sıra Gecesi Geleneği UNESCO somut olmayan Kültürel miras kapsamına alınması ile bu gelenek sadece Şanlıurfanın değil, Türkiyenin kültürel mirası haline getirmiştir. Buda Şanlıurfa için övünç kaynağıdır.
Hacı Bektaşta olduğu gibi bakanlığına bağlı personellerin istihdam edildiği, mizan senli icra yapan, geçmişten geleceğe, geleneği özüne bağlı kalarak aktaran Urfa sıra gecesi topluluğu oluşturulması çok önemli bir kültürümüzü kaybolmaktan kurtaracaktır.
Şanlıurfanın bütün Kültürel değer ve miraslarımızı kapsayan bir tanıtım filminin yapılmasını özellikle arz ediyoruz.
Şanlıurfa inanç turizmi bağlamında muazzam kültürel ve manevi değerlere sahiptir. Bu değerlerimizi özellikle yurt dışında tanıtarak ülkemize ve bölgemize turist çekebiliriz. Bunun için şehir kimliği ve inanç turizmi ile ilgili ciddi çalışmalar yapılması turizmimize canlılık kazandıracaktır.
Bu bağlamda Şanlıurfa orijinli ve TÜRKİYE teklifi olarak UNESCO ya insanlığın ciddi manada ihtiyacı olan SABRI insanlık aleminde canlı tutmak ve yerleştirmek adına bir günü Sabır Günü ilan edilmeli ve Uluslararası Sabır Günü etkinliği olarak Şanlıurfa Merkez olmak üzere Türkiye ve Dünyada kutlarsak, hem Şanlıurfanın hem de Türkiyenin tanıtımına çok önemli katkı sağlar.
Turizm İşletmelerine yönelik olarak mesleki eğitim kurs ve seminerleri verilmesi bölge turizmi açısından çok önemlidir.
Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde yükseköğrenim görmüş gençlere yönelik Arapça, İngilizce, Almanca ve Farsça dillerini içeren, kokartlı turist rehberliği kursu açılmalı bu şekilde hem bir istihdam ortamı sağlanmalı, hemde mesleğe bir kalite getirilmelidir.
Bakanlar Kurulu kararı Şanlıurfa da 2014 yılında kurulan ve Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü bir an önce gerekli kadrolar atanarak atamalar yapılmasını bekliyoruz.