IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlunun evsahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırımın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Şurada 81 ilden Oda ve Borsa başkanları özel sektörde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.
OSBLERDEKİ ALT YAPI SORUNU GİDERİLMELİ
Başkan Kaya, Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesindeki 2.kısım ve 3.kısmın Birecik Organize Sanayi Bölgesinin Ve Viranşehir Organize Sanayi Bölgesinin alt yapı sorunlarının olduğunu ve bu sorunların bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydetti.
GAP BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİDİR
Bölgemizde yetişen fıstık ağaçlarının yağışın az olmasından ve çok sıcaklardan dolayı %10 civarında kuruduğunu ve bu nedenle verimin azaldığını kaydeden Kaya, başta GAP olmak üzere Birecikte bulunan Altınova Sulama Projesinin en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
ELEKTRİK ŞEBEKELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİR
Sık karşılaşılan elektrik dalgalanmalarının cihazlara ve cihaz kartlarına zarar verdiğini zaman ve maddi kayıplara yol açtığını sorununu anlatan Başkan Kaya, çözüm olarak da elektrikteki dalgalanmaların giderilmesi için elektrik şebekesinin iyileştirilmesini gerektiğini ifade etti.
TEMİNATLARIN KABUL EDİLMEMESİ KİŞİ VE KURULUŞLAR AÇISINDAN ENGELDİR
Kaya; Siverek ilçemizdeki Ziraat Bankasının kişi ve kuruluşlara verdiği kredilerde gösterilen teminatların Kabul edilmemesi kredi kullanımını zorlaştırmaktadır.Bu durum yatırımcıların önünde bir engeldir.Ayrıca bu durum Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Kosgeb gibi kurumlar tarafından sağlanan hibe ve desteklerdeki başvuru şartlarını zorlaştırmaktadır. diye konuştu.
ET KOMBİNALARININ SAYISI ARTMALI
Bölgenin yüksek tarım ve hayvancılık potansiyeline karşı tarım alanlarında ve sulamalarda yetersiz olduğunu belirten Kaya; Bu durumun giderilmesi için GAP dahilinde sulama kanallarının en kısa sürede bitirilmesi gerektiğini söyledi. Kaya, Hayvancılık alanında ise desteklerin devam etmesi besicilerin kesim yapacağı et kombinalarının sayılarının arttırılmasının ilin ekonomisi açısından faydalı olacağını dile getirdi.
HASTANELERDEKİ PERSONEL SIKINTISI ÇÖZÜLMELİDİR
Şanliurfadaki özel hastanelerin çeşitli nedenlerden dolayı kapanmasıyla sağlık sektöründeki sıkıntıların hükümetin açmış olduğu devlet hastaneleri yoluyla çözüldüğünü ifade eden Kaya, yeni devasa Tıp Fakültesi Üniversite Hastanesi 800 yataklı yeni hastanelerde doktor ve personel sıkıntılarının bulunduğunu ve bu duruma bir an once çözüm bulunması gerektiğini aktardı.
ŞANLIURFADA AMATEM KURULMALIDIR
Uyuşturucu ile mücadele konusunda Şanlıurfada Emniyet güçlerinin başarılı çalışma ve gayretlerinin olduğunu da kaydeden Kaya, tedavi olması gereken bağımlıların Şanlıurfada AMATEM bulunmadığı için çevre illere gittiğini ve bu durumun bir çok sıkıntıyı beraberinde getirdiğini söyledi. Kaya; AMATEM merkezinin kurulması hem zorlukları giderecek hem de uyuşturucu ile mücadele konusunda çok önemli bir adım olacaktır. dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınma Projelerinin hibe desteklerinin arttırılmasını da talep eden Başkan Kaya, Şanlıurfada yapılması planlanan demir yolu ve hızlı tren projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Şurada Şanlıurfanın sorunlarını ve çözüm önerilerini anlatan Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Tarımsal ürünlerin destekleme ödemesi ile ilgili üreticilerin mağdur edilmemesi ve destekleme ödemelerinin ivedilikle yapılması gerektiğini ve bunun üreticilerin yararına olacağını söyledi.