24 ziraat mühendisine 1 Ağustos-9 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan hizmet içi eğitim toplantısı Gap Tarımsal Eğitim Merkezinde düzenlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen hizmet içi eğitim toplantısının açılışında konuşan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimine değinerek: Ülke olarak tarihi günler yaşıyoruz. Modern dünyanın gözü önünde millet iradesine darbe vurmaya kalkan hainlere karşı direnişimizle toplum olarak yeniden diriliyor, hemen her sektörde arınarak güvenli bir geleceğin kapısını hep birlikte açıyoruz. İkinci milli mücadelesini 15 Temmuzda veren aziz milletimiz ecdadına yaraşır bir şekilde bu kanlı saldırıyı iman gücü ve istiklal aşkıyla mağlup etmiştir. Bir gecede ikinci kurtuluş mücadelesini vermiş ve egemenliğini tanklara çiğnetmemiştir. Her türlü insan hak ve özgürlüklerini hiçe sayarak her türlü insani ve vicdani değerden yoksun bu kalkışma kahraman milletimizin çelik iradesi önünde hezimete uğramıştır. Bu hayâsızca akın karşısında gövdesini siper eden milletimiz şükürler olsun ki, İstiklal Marşımızda da ifadesini bulduğu gibi belki yarın belki yarından da yakın denebilecek bir sürede Hakkın vadettiği zafere nail olmuştur dedi.
Bu zaferin verdiği motivasyonla aydınlık ve güçlü yeni Türkiye yolunda çalışmalarımıza duraksamadan azimle devam etmeliyiz ifadelerine konuşmasında yer veren Vali Tuna: Tarım gibi sadece ülkemiz için değil, bütün dünyanın hayat damarı olan bir sektörde yeni politika ve önlemler geliştirilmesi gerekmektedir. Nitekim onuncu kalkınma planında arazi toplulaştırma faaliyetlerinde ilgili kamu kurumları arasında koordinasyon sağlanması yönündeki hedefi gerçekleştirmede bu eğitimi önemli bir adım olarak görüyor ve çok önemsiyoruz. Geçtiğimiz dönemde Güneydoğu Anadolu Projesi bölgesi başta olmak üzere arazi toplulaştırma ve sulama alt yapısında dikkate değer gelişmeler sağlanmıştır. Toplam tarımsal destekleme ödemelerine göz gezdirdiğimizde ise 2006 yılında 4,8 milyar TL iken 2013 yılı bütçesi itibariyle %88 oranında artış göstererek 9 milyar TLye yükseldiğini görüyoruz sözleriyle konuşmasına devam etti.
Konuşmasında, son on yıllık dönemde tarımsal işgücü verimliliğinin arttığını belirten Vali Tuna; onuncu kalkınma planı döneminde sanayi sektörlerinin yanı sıra tarım ve kritik hizmet alanlarında da aynı perspektifle bir dönüşümün gerçekleştirilmesi hedeflendiğini belirtti. Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna konuşmasına şöyle devam etti: 2023 vizyonumuzda toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini esas alan ileri teknolojiye dayalı, alt yapı sorunlarını çözmüş, örgütlü ve verimliliği yüksek, etkin ve talebe dayalı üretim yapısıyla uluslararası rekabet gücünü arttırmış, doğal kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde kullanan bir tarım sektörü hedefimiz vardır. Tarım sektöründe süregelen verimlilik sorunlarının aşılması ise büyük önem taşımaktadır. Bu sorunların aşılmasında tarım sektörüne yönelik mesleki eğitimle yayım konularında bilgi ve iletişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanılmasının büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ülkemizde her alanda olduğu gibi ümidin ekildiği tarım sektöründe de sabrın semeresi olan güzel günler, güzel yarınlar biçileceğine dair inancımız tamdır. Nitekim gönül mirasımızdan bize kalan inancımız, ümit ve sabrımız, vatanseverliğimiz aziz milletimize güzel günler doğacağını söyler. Biz tıpkı üstat Necip Fazıl gibi şuna inanıyoruz. Yarın elbet bizim, elbet bizimdir. Gün doğmuş gün batmış, ebet bizimdir.
Eğitim alacak olan ziraat mühendislerine de bazı telkinlerde bulunan Vali Tuna; kendilerini iyi yetiştirdikleri takdirde ülkenin tarım politikalarında uzman kişiler olarak etkili olabileceklerini, bunu da insana ve toprağa dokunarak başarabileceklerini, bu yolda da genç mühendislere güvendiklerini kaydetti.