Kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan yaklaşık 600 bin işçinin sonucunu beklediği Toplu iş sözleşmesinin Kamu Çerçeve Protokolü Toplantısı Hak İş ve Türk İş Konfederasyon yetlilileri ile TÜHİS yetkililerinin katılımı ile Gerçekleştirildi.
2025 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında TÜHİS ile üçüncü toplantı bugün TÜHİS Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Toplantıya, HAK-İŞ Konfederasyonu Kamu Çerçeve Protokolü Koordinasyon Kurulu adına Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Genel Sekreter Yardımcımız Hamdi Abdullah Koçoğlu, Öz Sağlık-İş Sendikamızın Genel Başkan Yardımcısı Adem Yavuz, Öz Sağlık-İş Sendikamızın Genel Sekreter Yardımcısı Yahya Bilgin, TÜRK-İŞ, TÜHİS ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri katıldı.
GEÇİM ŞARTLARI ZOR
Toplantının ardından, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ heyetleri adına ortak açıklamayı TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yaptı. Ağar, geçim şartlarının zor olması nedeniyle HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ’in Toplu İş Sözleşmesinin bir an önce imzalanmasını istediğini söyledi.
Ağar, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı ve TÜHİS yetkilileri bize yoğun bir çalışma yapacaklarını ve teklif sunacaklarını söylediler. Biz önümüzdeki hafta teklifi bekliyoruz… Bir sonraki toplantıda bize teklif gelmezse biz tekrar bir araya gelmeyiz. O nedenle gelecek hafta mutlaka teklif bekliyoruz… Teklif gelirse de alacağımız tavırları sizlerle paylaşacağız.” dedi.
SENDİKALARIN TALEPLERİ NE?
İşçi kesimi, günlük en düşük brüt ücretin 1800 liraya çıkarılmasını, 2025'in ilk 6 ayı için yüzde 50, ikinci 6 ayı için yüzde 25 zam yapılmasını ve bu artışlara ek olarak yüzde 10 refah payı verilmesini talep ediyor. TÜHİS bu taleplere yönelik maliyet analizini sürdürürken, analizlerin tamamlanmasının ardından işveren tarafının ilk teklifini sunması bekleniyor.