Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpolunuın çağrısı üzerine Şanlıurfa Ziraat Odaları il koordinasyon kurulu Başkanı Hikmet İpar başkanlığında toplanan koordinasyon kurulu 2022 yılı biçerdöver biçim ücretlerini açıkladı.
Yağmurlama ve damlama sulama alanlarında biçim bedeli: 60 TL /DEKAR
Karık tapa ve salma sulama alanlarında biçim bedeli: 70 TL / DEKAR
Nohut biçim bedeli: 50 TL/DEKAR Mercimek biçim bedeli: 55 TL /DEKAR
Kuru tarım alanlarında biçim bedeli: 40 TL
Traktör bedeli biçerdövere ait olması halinde söz konusu fiyatlara %10 eklenecektir. Biçerdöver arkası saman toplama bedeli (Buğday ) 600 TL/Römork (1 tonluk)
Biçerdöver arkası saman toplama bedeli (Buğday) 900 TL/Römork (2 Tonluk)
Biçerdöver arkası saman toplama bedeli (Arpa) 550 TL/Römork (1 tonluk)
Biçerdöver arkası saman toplama bedeli (Arpa) 800 TL/Römork (2 tonluk)
Traktör arkası saman toplama bedeli: 400 TL/ Römork, olarak karara bağlanmıştır.
Alınan karar sonrası bir açıklama yapan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, 2022 yılı biçerdöver fiyatlarının belirlenmesi için ilçe başkanlarımızla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve biçercilerle yapmış olduğumuz toplantı neticesinde ortak karar aldık.
Biçim ücretlerini belirlerken hem çiftçimizi hem de biçercileri mağdur etmemek için çaba sarf ettik. Alınan bu karar çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
İKİ MİLYON DÖNÜM KURAK ARAZI
Başkan Eyyüpoğlu, Şanlıurfa tarım kenti deyim yerindeyse taşı toprağı altın değerinde. Şanlıurfamızda 9 milyon dönüm arazimiz var. 4 milyon 500 bin dönümü devlet tarafından sulanıyor. 2 milyon 500 bin dönümü çiftçiler kendi imkânlarıyla suluyorlar. 2 milyon dönüm ise kurak.
Elektriğin, girdi maliyetlerin ne kadar pahalı olduğu malum buna rağmen çiftçilerimiz yine sulama yapmaya çalışıyorlar. 2 milyon dönüm araziye ise bir damla su bile iletilmiyor. 2 milyon dönüm araziden 2 yıldır bir kilo ürün elde edilmedi. Girdi maliyetlerin yüksek olduğu bu süreçte çiftçilerimiz ekimini yaptı fakat kuraklıktan dolayı hasat edemeyecek.
Kimi sürdü, kimi de hayvanlarını otlattı. Devlet büyüklerimize buradan sesleniyorum! Bir an önce eksik ve yarım kalan projeler tamamlanıp susuz arazilerin suya kavuşturulması gerekiyor.
Aksi takdirde çiftçilerimiz gelecek yıl büyük sıkıntılar yaşayacak. Genel başkanımız Şemsi Bayraktarla görüştük sorunları rapor halinde ilettik. Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanlığımıza, milletvekillerimize çağrıda bulunuyorum. Eksik projeler tamamlanmalı. Güneş Enerji Sistemleri ( GES ) kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.