ŞANLIURFA'DA FETİH COŞKUSU YAŞANDI

Anadolu Gençlik Derneği tarafından düzenlenen Fetih Gecesi büyük bir coşkuyla kutlandı

ŞANLIURFA'DA FETİH COŞKUSU YAŞANDI

Anadolu Gençlik Derneği tarafından Türkiye Genelinde olduğu gibi Şanlıurfa Merkez ve tüm ilçelerinden eş zamanlı olarak büyük bir coşkuyla kutlandı.

Her yıl başına alternatif olarak 31 Aralık itibari ile Fetih kutlamaları başlıyor. Hazreti Muhammed, Hicret'in 8. yılında, Ramazan ayının 13. günü, 10 bin kişilik bir ordu ile Medine'den çıktı.

Hz. Muhammed fetih seferide (4 Ocak 630) Ramazan'nın 20 sı (11 Ocak 630) günü ordusunu 4 kola ayırdı ve ordusuna şu emri verdi: "Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz." Hazreti Muhammed hareket emri verdi ve Fetih Suresi'ni okuyarak Mekke'ye girdi. 3 kol herhangi bir direnişle karşılaşmazken Halid bin Velid'in komutasındaki 4. kol, İkrime bin Ebu Cehil önderliğindeki küçük bir saldırıyı geri püskürttü.

 

Hazreti Muhammed, Mekke'ye girer girmez genel af ilan edildiğini bildirdi ve Ebu Süfyan'a bildirdiği şekilde, kimseye dokunulmayacağını ilan etti. Ardından içerisinde 360 put bulunan Kâbe'ye yöneldi. İsra Suresi'nin 81. âyetini okuyarak putları birer birer devirdi. Daha sonra da beraberindeki Müslümanlar'la Kâbe'yi tavaf etti. Fetihten hemen sonra Hazreti Muhammed, Kâbe'de ilk hutbesini verdi.

Mekkeliler'in şüphelerini de gidermek adına hutbesinde şu sözlere de yer verdi: "Benim hâlimle sizin hâliniz, Yusuf'un kardeşlerine dediğinin tıpkısı olacaktır.

Yusuf'un kardeşlerine dediği gibi, ben de diyorum ki: 'Size bugün hiçbir başa kakma ve ayıplama yok. Allah, hepinizi bağışlasın. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir. Gidiniz; sizler artık serbestsiniz." (Yusuf Sûresi 92. âyet)



1 Ocak 2022 Cumartesi 12:22

http://www.urfa63haber.com/haber/sanliurfada-fetih-coskusu-yasandi-14774.html