BAŞKAN KAYTAN, TARIM DANIŞMANLARI MAĞDUR EDİLMESİN

TAR-DER Genel Başkanı Mahmut Kaytan Tarımsal Desteklemeler ile ilgili bir basın açıklaması yaptı

BAŞKAN KAYTAN, TARIM DANIŞMANLARI MAĞDUR EDİLMESİN

Kısa adı TAR-DER olan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Genel Başkanı Mahmut Kaytan açıklamasında "Tarım Danışmanları; üretimde gıda ve tarım ürünlerinin sürekliliğini sağlamak, üreticinin daha fazla kazanması, tüketicinin de güvenilir gıdaya daha ucuza ulaşması için gece gündüz demeden çalışan neferlerdir.

Tarım danışmanları, üreticilerimizin tüm faaliyetlerinin yürütülmesinde her zaman yanında olan, her türlü üretim ve yetiştiriciliğinde ürünün sağlığı için dört mevsim, yağmur çamur, sıcak soğuk demeden yedi yirmi dört saat çalışan, kendisini üreticinin kazancına, ülkenin geleceğine feda eden tarım emekçileridir.

 

Pandemi süresince tarım danışmanları üreticilerin her zaman yanında olup, vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya erişimi için durmadan mücadele etmiş ve etmektedirler. “Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Projesi” Bakanlığımızın bilginin sahada ve üretimde kullanılması, istihdamın arttırılması anlamında önemli ve çağdaş bir projesidir.

Son günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Tarımsal Desteklemeler ile ilgili yapmış olduğu açıklamaları tarımsal üretim anlamında olumlu olduğunu görüyor ve üreticilerimize hayırlı olsun diyoruz. Ayrıca sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan; bir çok platformda “Çiftçilerimiz üretmeye devam ettikçe biz de onları desteklemeyi sürdüreceğiz.” demiştir.

 

2021 yılı Tarımsal Desteklemeleri 4760 Sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Öncelikle tüm üreticilerimize ve de ilgili diğer kesimlere hayırlı olsun. 2021 yılı Destekleme programı kapsamında açıklama yeni yapılmıştır. 2021 yılının başından itibaren danışmanlığını yaptığımız üreticiler tarımsal ürünlerini, yetiştiriciler hayvanlarını sattı ve yeni sezon için üretim çalışmalarına başladılar.

Tarımsal destek miktarlarının üretim sezonundan önce açıklanması ve yayımlanan destek miktarına göre üretim programlaması yapılması gerekirken 2021 yılının sonuna gelindiğinde yani gecikmeli olarak destekleme miktarları yayımlandı. Maalesef Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri destekleri arttırılmadan yine 46.000 TL olarak kaldı.

Zorluklar içerisinde özverili bir şekilde hizmet verme gayreti içerisinde olan ve de mevzuat gereği başka bir geliri olmayan gerek “Serbest Tarım Danışmanları” olsun gerek ise çiftçi örgütleri “Oda ve Birlikler Bünyelerinde Çalışan Tarım Danışmanları” olsun bu durumdan ciddi bir şekilde ekonomik darboğaz içerisinde kalmışlardır.

 

Destekleme miktarı asgari ücretin altında kalmıştır. Hizmetler anlamında bir Tarım Danışmanının yıllık bazda ödediği; akaryakıt, sigorta, elektrik, İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine ödenen dosya başı ücretler, muhasebe, kırtasiye ve matbaa, araç bakım ve tamiratlarının yanında muhtemel oluşabilen diğer masraflar da dikkate alındığında ödenen hizmet bedelinin yetersiz olduğu görülecektir.

2021 yılında destek başvurusunda bulunan tarım danışmanı sayısı 1170 kişidir. Ödenecek toplam hizmet bedeli destek miktarı 53.820.000(elli üç milyon sekiz yüz yirmi bin)TL’dir. Talebimiz hizmet bedeli destek miktarının 108.000 TL olarak revize edilmesidir. Sosyal ve adil devlet anlayışına yakışacak olan da budur.

Çok zor koşullarda özverili bir şekilde çalışan ve de üreticisinin her şart ve zamanda yanında olan Tarım Danışmanlarının da hizmet bedeli destek ücretlerinin artırılmasını talep ediyoruz. Destek miktarının arttırılması konusundaki müjde Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentimizdir.



14 Kas�m 2021 Pazar 22:21

http://www.urfa63haber.com/haber/baskan-kaytan-tarim-danismanlari-magdur-edilmesin-14600.html