HARRAN ÜNİVERSİTESİNDE YAPILAN YAPAY BAĞIRSAK İLE KÜÇÜK ZELİHA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Şanlıurfa'da kalın bağırsak felci yaşayan 2 yaşındaki Zeliha Karabacak'a Harran Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan operasyonla ince bağırsaktan kalın bağırsak yapılarak sağlığına kavuşturuldu

HARRAN ÜNİVERSİTESİNDE YAPILAN YAPAY BAĞIRSAK İLE KÜÇÜK ZELİHA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde 2 yaşındaki Zeliha Karabacak isimli çocuğa sık sık kusma ve dışkısını yapamama şikayeti üzerine götürüldüğü hastanede kalın bağırsak felci teşhisi konuldu. Küçük Zeliha'nın yapılan ameliyatla bağırsakları dışarı çıkarıldıktan sonra da rahatsızlığı devam edince ailesi tarafından önce Gaziantep'e, ardından Adana'ya götürüldü.

Şiddetli acıları devam eden ve riski nedeniyle başvurduğu hastanelerde ameliyat edilemeyen Zeliha Karabacak, daha sonra Harran Üniversitesi Hastanesine getirilerek tedavi altına alındı. Burada Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler tarafından muayene edilen çocuğun bütün kalın bağırsaklarının felçli olduğu belirlendi.

 

Doç. Dr. Dörterler tarafından ameliyata alınan küçük Zeliha'ya 5 saatlik başarılı bir operasyonun ardından ince bağırsağından kalın bağırsak yapıldı. Operasyon sonrası sağlığına kavuşan küçük Zeliha, rahatlıkla beslenmeye ve dışkısını yapabilmeye başladı.

Zeliha Karabacak'ın ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler, çocuklarda bütün kalın bağırsak felcinin çok nadiren görüldüğünü hastalıkta doğru tanı ve erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi. Bu tür vakaların yaklaşık 5 bin kişide bir görüldüğünü belirten Dörterler, başarılı operasyonla küçük kızın normale döndüğünü ifade etti.

Bütün kalın bağırsak felci ameliyatlarının çok riskli olduğunu dikkat çeken Dörterler, ameliyatların doğru zamanda ve doğru teknikle yapılması gerektiğini yoksa hastanın hayati tehlikesinin artığını vurguladı.

 

Zor bir ameliyat gerçekleştirdiklerini anlatan Doç. Dr. Dörterler şunları kaydetti: " Zeliha hastamızın yaklaşık 2 yıl önce yeni doğan döneminde kusma, beslenmeme ve büyük abdestini yapamama gibi şikayetleri olması üzerine götürüldüğü bir hastanede ince bağırsakları dışarı alınmış. hastamızın rahatsızlığı kalın bağırsak felci idi. Hastamızı bu yaşına birçok hastane dolaşmış.

Zeliha'nın yaşadığı hastalık toplumda çok nadir görülen bir rahatsızlık. Kalın bağırsak felci, 5 bin çocuktan birinde görülen bir rahatsızlık. Bütün kalın bağırsağın felci ise çok daha nadir görülen bir durum. Bütün kalın bağırsağın felçli olması ameliyatın ve tedavinin zorluğunu daha da artıyor.

Kalın bağırsak felcinde erken ve doğru teşhis çok önemli geç teşhislerde hasta tedavilerin uzun sürmesi ve hayati tehlikenin yaşanmasına neden olabilmekte. Hastanın ameliyat öncesi beli bir yaşa ve belli bir kiloya gelmesi gerekiyor.

Bu tür rahatsızlıklar da doğru zaman ve doğru teknikle müdahale yapılması gerekmektedir. Hasta bize geldiğinde ameliyat olması gerektiğini kararını verdik. Yaklaşık 5 saat süren bir operasyonun ardından hastamızın ince bağırsağını da kullanarak kalın bağırsak yaptık. Hastamızın, dışkısını yapabilme ve beslenmesini sağladık."

Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek de çok zor ve başarılı bir ameliyat gerçekleştirildiğini belirterek Erman Hoca ve ekibine teşekkür etti. Hastane olarak iyi bir ekibe sahip olduklarını belirten Güzelçiçek, " hastamız doğduğunda rahatsızlığı başlamış ve birçok hastaneye gitmiş. Zeliha'nın ameliyatı çeşitli nedenlerden dolayı yapılamamış. Sağ olsun böyle riskli bir ameliyatı Erman hocamız başarılı bir şeklide tamamlamış olup, kendisine ve bütün ekibe teşekkür ediyorum. Bu tür ameliyatların hastanemizde yapılması bizi çok mutlu ediyor." diye konuştu.

Zeliha Karabacak'ın annesi Hatice Karabacak ise kızının doğumuyla birlikte kusma şikayetiyle hastaneye başvurdukları ve bağırsaklarının felçli olduğu teşhis edildiğini belirtti. Zeliha'nın ilk çocuğu olduğunu aktaran anne Karabacak " Çocuğumuz bu rahatsızlıkla dünya geldi.

Hastalığı nedeniyle çok zor günler geçirdik ve tedavisi için birçok hastaneye götürdük fakat bir sonuç alamadık. Kızım çok acılar çekiyordu. Yakınlarımızın tavsiyesiyle Harran Üniversitesi Hastanesine başvurduk. Erman hocamız sağ olsun bizimle çok yakından ilgilendi.

Kızımın tedavisi ve ameliyatı çok zordu. Erman hocamdan ve bütün doktorlardan Allah razı olsun ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Kızım sağlığına kavuştu. Çok duygulandım. Kızımı böyle sağlıklı görünce ağladım" ifadelerini kullandı.



14 Ekim 2021 Per�embe 06:35

http://www.urfa63haber.com/haber/harran-universitesinde-yapilan-yapay-bagirsak-ile-kucuk-zeliha-sagligina-kavustu-14497.html