Aşı Olmayan Çalışanlar İş Yerine PCR Testi Yaptırıp Gidecek!

Aşı olmayanlar PCR testi yaptırmadan işe gidemeyecek! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koronavirüs salgını sürecinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacı ile, aşı olmayan tüm çalışanların haftada bir kez PCR testi yaptırmaları gerektiğini bildirdi. Peki işçiler için PCR testi zorunluluğu ne zaman başlayacak, testler nerede yapılacak, ücretli mi, PCR test zorunluluğu hangi meslek grupları için geçerli olacak? İşte milyonlarca çalışanı ve işvereni ilgilendiren detaylar!

Aşı Olmayan Çalışanlar İş Yerine PCR Testi Yaptırıp Gidecek!  

İşveren, Covid-19 aşısı olmayan işçilerden 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren zorunlu olarak haftada 1 kez olmak üzere PCR testi yaptırmalarını isteyebilecek! Test sonuçları kayıt altına alınacak ve gerekli durumlarda kullanılmak üzere saklanacak. Aşı konusunda henüz zorunluluk olmasa da, çalışma ortamında sağlık durumlarının güvenliğini sağlamak adına PCR test zorunluluğu getirildi. Hangi meslekler PCR testi zorunluluğu kapsamında, haftada bir kez uygulanacak olan testler ücretli mi yapılacak? İşte ayrıntılar!

Ya Aşı Ya PCR Testi!

Covid-19 aşısı konusunda hukuki zorunluluğun olmamasının yanında tüm iş yerlerinde salgının seyrini kontrol altına almak ve vaka sayılarını azaltmak adına iş verenler, aşı olmayan işçilerinden haftada bir kez olmak üzere PCR testi isteyecek. Herhangi bir durumda kullanılması ihtimali düşünülerek de kayıt altına alınabilecektir.

İş arkadaşlarını sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemek adına semptom göstermeleri durumunda ise iş yeri doktoruna bildirmek zorunluluğu bulunmaktadır.

  İşçiler İçin PCR Testi Zorunluluğu Ne Zaman Başlayacak?

İşçiler için PCR testi zorunluğu 6 Eylül 2021 tarihi itibari ile başlayacaktır. Aşı yaptırmayan işçiler haftada bir kez olmak üzere test yaptıracaktır. PCR testi negatif çıkan vatandaşlar işlerine devam edebilecekken pozitif vaka tespitinde iş yerlerine alınmayacaktır.

Yazılı Şekilde Bildirilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, salgın ile mücadele kapsamında iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tedbirleri en üst düzeye çıkarmıştır. Bakanlık bu doğrultuda geçen hafta 81 il valiliğine yazı göndererek, iş verenlerden istenecek PCR testi, Covid-19 riskleri ve tedbirleri konusunda çalışanlarını bilgilendirilmesini istedi. Bilgilendirme sonrasında:

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında tüm çalışanlar yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür. Bu nedenle de covid-19 semptomları gösteren çalışanların bunu iş yeri hekimine bildirmesi gerekmektedir.

  Zorunlu PCR Testi Nerede Yapılacak?

81 il valiliğine gönderilen bildiriye göre, aşı olmayan çalışanları için PCR testi devlet hastanelerinde ve PCR testi alan sağlık kurumlarında yapılabilecektir. PCR testi kiti bulunan şirketlerde alınan testler de geçerli olacaktır. Test sonuçları işveren tarafından kayıt altına alınacaktır.

Çalışma hayatının yanında okullarda da eğitimin yüz yüze yapılması kapsamında çeşitli tedbirler alınmıştır. 

PCR Testi Zorunluluğu Hangi Meslekler İçin Geçerli Olacak?

Eğitim kurumlarında başlayan PCR testi zorunluluğu, 6 Eylül’den itibaren tüm meslek kolları için geçerli olacaktır. İşveren tarafından yönetilecek olan süreç bakanlığın denetimi altında olacaktır.

PCR Testi Çalışanlara Ücretli mi?

PCR testi devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Çalışanlar için koronavirüs testi de devlet hastanelerinde ücretsiz olarak alınacaktır.

Test sonuçları e-Nabız üzerinden görüntülenecek, pozitif çıkması halinde HES koduna da otomatik olarak tanımlanacaktır.



6 Eyl�l 2021 Pazartesi 11:18

http://www.urfa63haber.com/haber/asi-olmayan-calisanlar-is-yerine-pcr-testi-yaptirip-gidecek-14367.html