ARTAN KİRA FİYATLARINA GELECEK PARTİSİNDE ÇÖZÜM

Gelecek Partisi Artan konut ve kira fiyatlarına karşı çözüm önerilerini açıkladı

ARTAN KİRA FİYATLARINA GELECEK PARTİSİNDE ÇÖZÜM

Gelecek Partisi tarafından artan konut ve Kira fiyatları ile ilgili yapılan açıklamada "Konut Piyasasında Yaşanan Fiyat ve Kira Değişimlerine İlişkin Çözüm Önerileri Enflasyon rakamları alım gücümüzdeki aşınmayı yansıtmaktan çoktan uzaklaşmışken, kira ve konut fiyatlarında devam eden yükseliş mutfaktaki yangının maalesef barınma ihtiyacına da sıçradığını gösteriyor.

Konut fiyatlarının artması genç nesil için ev sahibi olmayı çoktan hayale dönüştürmüşken, bir yandan da konut inşaat maliyetlerinin çok fazla artmış olması ile ne alıcı, ne de satıcı mutlu.

Bu yetmezmiş gibi kiralık ev arayanların karşılaştığı rakamlar çoğu vatandaşımızın kâbusu haline geldi.

Kiraların çok artması ve buna rağmen kiralık konut bulunamaması, dar gelirli vatandaşları sahipsiz ve çaresiz bırakmış durumda. Başımızı sokacak ev bulamamak ertelenebilir bir sorun değildir.

Öncelik düşük gelir grupları için arsa ve konut üretmek/sağlamak olmalıdır. Buna nereden başlayalım deniliyorsa da, ilk atılacak adımlar şunlar olmalıdır:

1. İlk defa ev sahibi olacak, ya da tek evini alacak kişilere vergi muafiyeti ve konut kredi faizinin kısmen kamu tarafından oluşturulacak bir fondan karşılanması sağlanmalıdır. (Fon yabancılara yapılan satışlara getirilecek ek bir vergi ve 3’ten fazla gayrimenkul veya arsaya sahip olan kişilerden alınacak ek vergilerle oluşturulmalıdır)

2. Düşük gelirli kesimleri ev sahibi yapacak ve insan onuruna yakışır bir yaşam sunacak projeler için, kamu tarafindan, arsa üretimini kolaylaştırıcı tedbirler alınmalıdır.

3. Öğrencilerin ev yerine yurtlarda barınmasını teşvik etmek üzere daha yüksek konforlu, ulaşımı daha kolay, makul ücretli yurtların üretimi teşvik edilmelidir.

4. Kamuya ait atıl vaziyetteki binaların da yurt olarak kullanılabilmesi için gerekli dönüşüm sağlanmalıdır.

5. Büyükşehirlerin nüfus yoğunluğunu azaltacak, küçük şehirlere istihdam teşvikleri sağlayacak projeler geliştirilmelidir.

6. Devlet, yurtdışından gelen sığınmacılar ve misafirler konusunda yol gösterici ve düzen sağlayıcı bir iskan yaklaşımını gündeme almalıdır.

Bunun yanında yabancılara vatandaşlık için yapılan konut satışları disiplin altına alınmalı, vatandaşlık sadece konut sahibi ile sınırlanmalı, kota kısıtlaması, 250 bin USD alt değerinin 1 milyon USD’ ye çıkarılması, konutun 3 yıl sonunda satış izninin 10 yıla çıkarılması gibi tedbirler alınmalıdır.

7. Marmara Bölgesindeki muhtemel depremi dikkate alarak, İstanbul ve etrafına yeni nüfus alınmasının dondurulması, bir master plan çerçevesinde tematik şehirler kurulması, istihdam alanları yaratılarak nüfusun bu şehirlere kaydırılması sağlanmalıdır.

Her Anadolu kasabasına bir yüksek lise yerine birkaç ile iddialı üniversiteler açmak, etrafına endüstrileri uzmanlık alanlarına göre dağıtmak, yetişmiş dünya ile rekabet edebilecek nesiller yetiştirmek adına şarttır



4 Eyl�l 2021 Cumartesi 23:57

http://www.urfa63haber.com/haber/artan-kira-fiyatlarina-gelecek-partisinde-cozum-14359.html