Harran Üniversitesi Endokrin Anabilim Dalı Doç. Dr. Mehmet Ali Eren Diyabet hastalığı ya da bilinen adıyla şeker hastalığı ilgili bir açıklama yaptı Doç. Dr. Eren açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
Hastalık nedeniyle basitçe şeker, yağ ve protein vücutta tam olarak kullanılamaz. Kan şekeri yükselir ve bu yüksekliğe bağlı zaman içerisinde çoğu zaman geri dönüşümü olmayan organ (özellikle böbrek, göz, sinir, kalp ve damarlar) hasarları ortaya çıkar. Hastalığın süreğen olduğu ve düzenli tıbbi bakım gerektirdiği bilinmelidir.
Şeker hastalığının birden fazla çeşidi olmasına rağmen en sık görüleni ve halk arasında en sık bilinen çeşidi tip 2 diyabettir. Tip 2 diyabet temelde genetik olarak kuşaklar arası aktarıldığı için bu tip hastaların aile bireylerinde bir veya birden fazla şeker hastası olabilir. Her ne kadar genetik altyapı önemli olsa da hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, ilerleyen yaş ve obezite hastalığın ortaya çıkmasında önemli olan risk faktörleridir.
Ülkemizde bu konuda yapılmış önemli bir çalışmanın sonucunda 1998den 2010a kadar geçen 12 yıllık sürede şeker hastalığının %90 oranında arttığı ve erişkin toplumun %13,7sine ulaştığı görülmüştür. Yine bu çalışma da iki kişiden birinin diyabeti olduğu halde bunun farkında olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca her üç kişiden ikisinin aşırı kilo veya obez olduğu da tespit edilmiştir.
Diyabet hastalığı bir halk sağlığı sorununa dönüşmüş durumdadır. Bu nedenle daha hastalık gelişmeden önce toplumun ve bireylerin bilinçlendirilmesi ve alınacak tedbirlerle hastalığın önüne geçilmesi önemlidir. Diyabet hastalığı oluşmasını engellemek için bireysel olarak şunlara dikkat etmek gerekir:
Diyabet hastalığı gelişen bireylerin ise profesyonel tıbbi bakım alması gerekmektedir. Diyabetin temel tedavisi doğru yaşam tarzı, uygun diyet ve egzersizdir. Gerekli durumlarda ağızdan alınan ilaçlar ve/veya insülin tedavisi uygulanabilir. Diyabet tedavisi kişiye özgü olmalıdır. Bu nedenle kişinin doktor kontrolü altında olması, gerekli uyarıları dikkate alması, ilaçlarını düzenli kullanması ve doktorunun önereceği aralıklarda kontrole gitmesi gerekmektedir. Diyabet hastalığının süreğen bir hastalık olduğu unutulmamalı ve tedavinin ve kontrollerinde yaşam boyu devam etmesi gerektiği bilinmelidir. Medya, sosyal platformlar ve arkadaş ortamlarında tavsiye edilen ilaç dışı ürünlerin sağlığınızı daha da bozabileceği ve bu nedenle kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Şu an için diyabeti tamamı ile ortadan kaldıran ilaç, aşı veya serum bulunmadığını, bu gibi ürünlerle hastalığınızı tamamen iyileştireceğini iddia edenlere itibar edilmemesi gerektiğini aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir.
Harran Üniversitesi Hastanesinde gerekli tedaviyi Anabilim dalı başkanı Prof.Dr. Tevfik Sabuncunun tecrübesiyle birlikte Başhekim Prof.Dr. Mehmet Akif Altay tarafından gerçekleştirilmektedir. doğru yaşam ve beslenme ile şeker hastalığı da dâhil olmak üzere birçok sağlık sorunun önüne geçilebileceği bilinmelidir. Bu nedenle hareketinizi arttırın, fazla kilolardan kurtulun, sigarayı bırakın ve yaşamayı sevin. Sağlıklı günler dilerim. dedi.