Tüm iş Konfederasyonu Şanlıurfa il başkanı ve Kamu çalışanları Şanlıurfa il temsilcisi Mehmet Nuri KAPLAN yaklaşan yerel seçim öncesi yaptığı yazılı açıklamalarda seçimlerde gerek yöneticiler gerekse seçmenlere ne yapmaları gerektiğini 4 madde halinde dile getirdi.
KAPLAN yazılı açıklamasında bu konulara değindi;
1-) belediyecilik nedir?
2-) belediye başkanı nasıl olmalıdır?
3-) seçmen tercihi nasıl olmalı?
4-) seçmeni refah seviyeye çıkartmak için neler yapılmalı?
Yukarda sıraladığım sorular bunlarla sınırlı değildir ama özellikle üstünde durulması gereken noktalara değinmek istedim.
1-) Belediyecilik anlayışı nedir, nasıl olmalı?
Belediyecilik deyince herkes gibi bizim de aklımıza hizmet gelir. Ama bu hizmet belediyenin istediği zaman değil halkın ihtiyaç duyduğu zamanlarda olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum seçimlere sayılı günler kala her belediyede 3 yılda olmayan bir kıpırdanma ve hareketlilik göze çarpıyor buradaki amacın halkın beklentisini karşılamak mi? Yoksa seçilmeme korkusu mu? Düşünmek lazım. Bana soracak olursanız kesinlikle koltuk sevdasıdır ve seçilmeme korkusudur. Belediyecilik anlayışı; Ramazan ayında iftar çadırı kurmak ile belli başlı ailelerin taziyelerine, düğünlerine gitmek ile olmuyor herkese eşit mesafede olmak ile olur kanaatindeyim.
2-) Belediye Başkanı nasıl olmalı?
Burda biz seçmenlere daha çok iş düşüyor. Kime sorarsak kime danışırsak bize kurduğu ilk cümle bilgili olmalı. Evet bir belediye başkanı kesinlikle bilgili olmalı ama bilgili olması yeterli mi? Vizyon sahibi, proje üreticisi, sosyal kişilik sahibi, hakkı savunan, dürüst ve erdemli olmalı. Bir belediye başkanı lafta cümle kurmamalı, günü birlik projelerde bulunmamalı. Halkını ve kendisini seçen vatandaşları üst düzeye çıkartmak için var gücüyle çalışmalı. Kimi zaman sabahın erken saatlerinde kimi zaman gece yarısı sokakta olmalı halkın içinde vatandaşlarla diyalog kurabilmeli. Biz Vatandaşlar sırf tanıdık veya akrabamız olduğu için seçmemeliyiz kimin daha faydalı olacağını düşünüp uygulama noktasında onu seçmeli ve desteklemeliyiz.
3-) Seçmen tercihi nasıl olmalı?
Biz Seçmenler belediye başkanını seçerken özellikle vizyon sahibi kişileri halkına daha iyi hizmet edecek başkanları seçmeliyiz. Türk kanununda seçme ve seçilme hakkı halka aitken neden biz seçmenler kendi irademiz ile seçimimizi yap"A"mıyoruz? Dışarıdakilerin (akraba, eş, dost, Baba, Abi...) Baskısı ile seçim hakkını kullanıyoruz bu bizim irademiz ile seçeceğimiz başkanlar olmalı bize dayatılan isimlerin değil!..
4-) Seçmeni refah seviyeye çıkarmak neler yapılmalı?
Halkı üst seviyelere taşımak ve halkın beklentilerine cevap vermek için öncelikle halkın içinde sokakta, caddede, pazarda manavda olmalı. Bir başkan seçimden seçime halkı sormamali her an her dakika sahada kendisini seçen insanlarla iç içe olmalı. Yeni ve farklı projeleri iline veya ilçesine çekmeli. Gençler için iş imkanları (torpilsiz, kendi akrabalarına değil herkese ve özellikle ihtiyaç sahiplerine iş olanakları) sağlanmalı. Öğrenci kesim için destek projeler düzenlemeli. Üniversite gençliği için farklı aktiviteler düzenlemeli ve özellikle küçük yaştaki çocukların yetenekleri doğrultusunda belli başlı branşlara yönlendirilmeli. Kimini futbola kimini basketbola...
Kimini gitar, saz kursuna kimini ney kursuna...
Kimini ebru sanatına kimini ise taş oymacılığı, güzel sanatlar akademisine yönlendirilmeli....
Bunların hepsinin olması için öncelikle okumak, okumak ve okumak gerekiyor!..
"Bir halkın gelişmişliğin görmek istiyorsanız öncelikle kentin sokaklarını gezin temizliğine,
Kentin parklarını gezin çocuklar mutluluğuna,
Kentin beton binalardan çok yeşil alanlara sahip olduğuna
Ve özellikle kahvelerden çok kütüphanede olan insanlara bakın!..." dedi.