ÝÞKUR açýkladý! 107 bin personel aranýyor 8 bin lira maaþla çalýþacak yok iþte en çok eleman aranan sektör
Bir tarafta iþsizlik gündemdeyken, diðer tarafta iþveren aradýðý elemaný bulamýyor. ÝÞKUR’un son verilerine göre iþverenler 107 bin eleman arýyor.107 bin eleman talebinin 20 bine yakýný iþçi arayanlardan kaynaklanýyor. Aranan meslekler arasýnda ikinci sýrayý ise satýþ danýþmanlýðý alýyor.
Ýþsiz sayýsýnda artýþ sürerken pek çok iþverenin de aradýðý elemaný bulamadýðý ortaya çýktý. ÝÞKUR son verilerini açýkladý. Hürriyet yazarý Noyan Doðan kaleme aldýðý yazýsýnda önemli detaylar aktardý:
Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK), mart ayý iþsizlik rakamlarýný açýkladý. Buna göre, 15 ve daha yukarý yaþtaki kiþilerde iþsiz sayýsý 2022 yýlý mart ayýnda bir önceki aya göre 153 bin kiþi artarak 3 milyon 894 bin kiþi oldu. Ayný dönemde ÝÞKUR da 2022 yýlý nisan ayý istatistiklerini açýkladý. Buna göre de, nisan ayýnda kayýtlý iþsiz sayýsý bir önceki aya göre yüzde 1.4 azalýþ göstererek 3 milyon 583 kiþi oldu. Kayýtlý iþsizlerin yüzde 51’i erkek, yüzde 49’u kadýn ve yüzde 34’ü de 15-24 yaþ grubundan oluþtu.
ÝÞKUR, bir veriyi daha açýkladý; o da, iþverenlerden, ÝÞKUR’a gelen eleman talebi sayýsý. Daha açýk bir anlatýmla, Türkiye’nin tüm illerinden iþverenler, ‘þu eðitimde, þu vasýfta, þu deneyimde eleman arýyorum’ diyerek, ÝÞKUR’a baþvuruyor. ÝÞKUR da, kendi portföyündeki iþ arayanlar ile iþverenleri buluþturuyor.
Sadece nisan ayýnda ÝÞKUR’a, iþverenlerden, 201 binin üzerinde eleman baþvurusu gelmiþ. Bu yýlýn baþýndan itibaren 4 ayda ise ÝÞKUR’a yüzde 98’i özel sektörden olmak üzere 705 bine yakýn iþverenlerden baþvuru olmuþ. Ocak-Nisan döneminde, iþverenler en çok imalat sanayiinde çalýþacak eleman aramýþ.
Peki, sonuçta ne olmuþ? Nisan ayýnda 139 bin 443 kiþi, Ocak-Nisan döneminde de toplam 464 bin kiþi iþverenlerle anlaþmýþ ve iþe yerleþmiþ. Yani, iþverenlerin yüzde 65’i aradýðý elemaný bulurken, yüzde 35’i bulamamýþ.
Ýl bazýnda bakýldýðýnda da Ýstanbul’da 76 bin, Ankara’da 41 bin, Ýzmir’de 22 bin, Bursa’da 19 bin, Konya’da 17 bin, Adana’da 14 bin kiþi istihdam edilmiþ. Bu iller ilk dört ayda iþverenler tarafýndan en çok eleman talep edilen ve ÝÞKUR tarafýndan da iþe yerleþtirilen iller.
ÝÞKUR, son verileri de paylaþtý. Buna göre de iþverenler 107 bin eleman arýyor. Bir tarafta iþsizlik var, diðer tarafta ise iþveren aradýðý elemaný bulamýyor. Bu da yýllardýr süren ara eleman sorununa bir kere daha iþaret ediyor.
Nitekim sene baþýndan bu yana en çok eleman aranan sektöre baktýðýmýzda, imalat sanayi geliyor. Bu yýlýn dört ayýnda iþverenler, ÝÞKUR’dan, imalat sanayinde çalýþacak 303 bin kiþi talep etmiþ.
Peki, son verilere göre kim, hangi elemaný arýyor diye de baktým. Ýþverenler, þu sýralar en çok iþçi arýyor. Ýþverenlerden, ÝÞKUR’a gelen 107 bin eleman talebinin 20 bine yakýný iþçi arayanlardan kaynaklanýyor. Aranan meslekler arasýnda ikinci sýrayý ise satýþ danýþmanlýðý alýyor. Ýþverenler, 5 bine yakýn satýþ danýþmaný almak için ÝÞKUR’a baþvuruda bulunmuþ.
Turizm sezonunun açýlmasýna az bir zaman kala iþverenlerden bu alanda da eleman talebi yoðunlaþýyor. Þu sýralar ahçýsýndan servis elemanýna, resepsiyonistinden animatörüne kadar turizmde çalýþacak 5 binin üzerinde eleman aranýyor ki, bunlarýn 2 bine yakýný turizm ve otelcilik elemaný.
ASLINDA SORUN ARA ELEMAN
ÝÞKUR’a, iþverenlerden gelen eleman taleplerini incelediðimde de büyük çoðunluðunun ara eleman diye adlandýrýlan meslekler olduðu da görülüyor. Gazaltý kaynakçýsý, torna tezgahý operatörü gibi imalat sanayinde en çok ihtiyaç duyulan, üniversitelerde okutulmayan, okutulsa da üzerinden þöyle geçilen ama asýl meslek liselerinde okutulan ve uzmanlaþtýrýlan meslekler. Ýþte iþverenler de bu iþlere eleman arýyor. Durumu anlamak için hem uzmanlarla hem de sanayicilerle konuþtum.
Ýmalat sanayinde, ara eleman olarak aranan kiþilere ödenen net maaþ 7-8 bin liralardan baþlýyor. Altýný çizeyim, bu rakamlardan baþlýyor. Ama çalýþacak eleman bulunamadýðýndan üniversitenin makine mühendisliði bölümünü bitirmiþ kiþi iþe alýnýyor, eðitilmesi için ustanýn yanýna veriliyor; kimi öðreniyor, ama eðitim uzun sürüyor, kimi öðrenmek istemediðinden iþi býrakýyor.
Çoðunluk da üniversite mezunu olduðundan ustanýn yanýnda çýrak olarak ödenen maaþý istemiyor. O da haklý, yýllarca üniversite okumuþ, gazaltý kaynakçýsý olmak istemiyor. Ýþveren de haklý, makine mühendisine deðil iþin sürekliliðini saðlayacak ara elemaný asýl ihtiyacý var.
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.