BİR EKSİĞİMİZ KONKORDATO

İmam ANUK

İmam ANUK

Uzun süredir gündemden düşmeyen Dilimize İtalyanca 'dan geçen vatandaş tarafından merak edilen konkordato nedir? ve Kimler konkordato talep edebilir? Konusunda dilimizin döndüğü kadarıyla bilgilendirmek amacıyla ve yapılan fırsatçılığı dile getirmek için bu yazıyı yazma ihtiyacını duydum.

Konkordato bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan iflas anlaşmasıdır.

Basit tabirle iflastan kurtulmak için karşılıklı tavizlerin verilmesi suretiyle sonuçlanan bir anlaşma veya borç yapılandırması şeklinde adlandırılabilir. Son günlerde çok popüler olan Konkordato aslında iflas ertelemesidir.

Hukuken Borçlarını vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan borçluların kendilerine vade verilmesi veya alacaklıların alacağında indirim yapılması suretiyle borçlarını ödeyebilmesi ve iflastan kurtulması için öngörülen bir düzenleme şeklindedir. Aslında bu dürüst borçluların, Finansal yapıları bozulan işletmeleri koruma amacı ile yapılmış bir düzenleme

Son günlerde bazı firmalar ve Şirketler iyi niyetle düzenlenen bu düzenlemeyi art niyetli davranarak Çek ve senetler ile almış oldukları malları peşin ve Kredi kartları ile satışlarını gerçekleştirdiği halde toplanan paraları başka amaçlar ile kullanılıp şirket adına harcama yapıldığını göstererek Konkordato ilan ediyor.

Dürüst borçluların Bu düzenleme ile yasada belirtilen ilgili belgelerin sunumu şartı ile mahkeme 3 ay geçici mühlet verecektir. Gerekli olduğu takdirde talep üzerine 2 ay da uzatılarak toplamda 5 ay olacaktır.

Mahkeme kesin mühlet hakkındaki kararını ise geçici mühlet içinde verecektir. Kesin mühlet için mahkeme komiser raporunu inceleyecek konkordatonun başarıya ulaşması mümkün ise 1 yıllık kesin mühlet verecektir. Kesin mühlet gerekli olduğu takdirde 6 ay kadar da uzatılabilir. Tüm sürelerin kullanılması halinde, konkordato süreci 23 aya kadar çıkabiliyor. Bazı uyanık Şirket ve Firmalar bu konuları fırsat bulup Ülkede ekonomik kiriz oluşturmak ve sıcak para akışını önlemek için çeşitli bahaneler ile bu yollara başvurmaya başladılar. Ancak bunu da belirteyim Devlet bu konu üzerinde çok hassas bir şekilde inceleme yapmaktadır. Uyanık geçinen bazı firma ve Şirketler bu denetlemeye takılırsa gerçek konkordato olsalar bile kurtuluşları olmayacaktır.



10 Aral�k 2018 Pazartesi 13:06

http://www.urfa63haber.com/yazar/bir-eksigimiz-konkordato-980.html