KPSS 2019/6 Tercih Sonuçlarý Açýklandý
Doç.Dr. Ali Rýza ÖZTÜRKMEN

ÞANLIURFA TURÝZMÝ VE HARRAN ÜNÝVERSÝTEMÝZ

Doç.Dr. Ali Rýza ÖZTÜRKMEN
urfa63haber@gmail.com

 
19 Aðustos 2019 Pazartesi 16:12
Okunma: 462
Yorum YapYazdýr
 
 

Þanlýurfa, tarihte dünya kültür ve medeniyetinin merkezi sayýlan ve arkeoloji literatüründe “Bereketli Hilal” olarak adlandýrýlmaktadýr Anadolu kültürü ve Mezopotamya kültürünü içine alan Þanlýurfa, tarih boyunca her iki kültürü yaþattýðýndan dolayý zengin bir kültür birikimine sahiptir.

Çavi tarlasý, Nevalý Çori, Þaþkan ve Göbeklitepe gibi arkeolojik alanlardaki bilimsel kazýlar sonucunda Dünyanýn en eski mimarlýk örneklerinin temelinin burada olduðunu ortaya koymuþtur.

Mimarlýk tarihi bu kadar eskilere giden Þanlýurfa, dinler tarihi açýsýndan da dünya kültüründe önemli bir yere sahiptir. Güneþ ve gezegenlerin kutsal tanýndýðý Paganizm’in merkez þehirleri Harran ve Soðmatar Þanlýurfa il sýnýrlarý içersindedir.

Þanlýurfa Hz. Ýbrahim, Þuayb Peygamber, Eyyub Peygamber, Elyesa Peygamberlerimizin yaþamýþ olmasýve Hz. Ýsa tarafýndan kutsanmýþ olmasý nedeniyle Musevi, Hýristiyan ve Müslümanlar tarafýndan “Peygamberler Þehri”- “Ýnançlar Diyarý” olarak adlandýrýlýr.

Þanlýurfa, bu gün de mimari dokusunun zenginliði ile Anadolu’nun önde gelen illeri arasýnda yer almakta ve bu özelliðinden dolayý “Müze Þehir” adýyla da tanýnmaktadýr. Ýlimizde Kültür Bakanlýðý’nca tescil edilmiþ 180 tarihi ev, 32 cami ve mescit, 5 kilise (bunlardan üç adedi camiye çevrilmiþ olup camilerle birlikte zikredilmiþtir), 7 medrese, 9 han, 8 hamam, 8 kapalý çarþý, 6 köprü, 13 çeþme, 2 sebil, 1 su kemeri, 1 su bendi, 2 anýt, þehir surlarý ve 1 iç kale bulunmaktadýr.

Þanlýurfa, otantik deðerini günümüze kadar koruyabilmiþ 8 adet kapalý çarþýsý ile Anadolu’nun önde gelen illerinden birisidir. Bu çarþýlarda icra edilen keçecilik, çulculuk, cülhacýlýk, saraçlýk, kürkçülük, kuyumculuk gibi geleneksel el sanatlarý günden güne azalmakta olmasýna raðmen halen canlýlýðýný muhafaza etmektedir.

Yukarýda zikredilen inanç deðerleri ve zengin mimari eser potansiyeline, il sýnýrlarý içersinde yer alan ve büyük bir þans seri olarak ayný güzergahta sýralanan Harran Þehri, Bazda Maðaralarý, Han el-Ba’rür Kervansarayý, Þuayb Þehri, Soðmatar Þehri ve Eyyub Nebi Köyü gibi merkezler de eklenince Urfa’nýn ne denli bir turizm potansiyeline sahip olduðu kendiliðinden ortaya çýkmaktadýr.

Son olarak da 2019 Yýlýnýn Göbeklitepe Yýlý ilan edilmesi Urfa’ya ilginin gittikçe artmasýna neden olmuþtur. Bu kadar çok kültür deðerlerine sahip Ýlimizin Ülkemize, dünyaya tanýtýlmasý ve alt yapýnýn saðlanmasý neticesinde bölgede önemli bir turizm ataðý yaþanacaðý, bu ataðýn bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine çok büyük katkýlar saðlayacaðý gerçektir.

Bu vesileyle Harran Üniversitesi olarak bünyemizdeki Tarihi Kültür Evlerimizi iyileþtirmek, Halfeti’den taþýnmýþ Feyzullah Efendi Konaðýmýzý, içerisinde 5 büyük Yapay Göl barýndýran Osmanbey Yerleþkesinde Atatürk Arboretumu, El-Battani Kütüphanesi, 5000 kiþilik Merkezi Kafeterya, kapasitesi 300 - 400 arasý olan 8 Anfisi, Sosyal Tesisler, Amfi Tiyatro, Olimpik Kapalý Yüzme Havuzu ve 3000 kiþi kapasiteli Kapalý Spor Salonu ile baþta kongre turizmi olmak üzere tüm turizm sektörüne hizmet verebilecek potansiyeline sahiptir.

Üniversitemiz Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu olarak Eðitim-Öðretim faaliyetlerini sürekli olarak geliþtiren, mezunlarýnýn büyük çoðunluðunun istihdam açýsýndan turizm endüstrisinde tercih edildiði, yapmýþ olduðu akademik çalýþmalarla turizm biliminin geliþimine katký saðlayan, ayný zamanda turizm eðitiminde lider, marka bir okul olarak kentimize hizmete her zaman hazýrýz.

Ancak mevcut deðerleri en iyi þekilde yansýtmak ve gelen misafirlerimizi memnun edebilmek için mutlak olarak iþletme bilinci ve personel deneyiminin geliþtirilmesi esastýr. Turizm endüstrisinin çeþitli kollarýnda faaliyet gösteren iþletmelerin ve kamu kurumlarýnýn ihtiyaç duyduðu niteliklere sahip yönetici ve personel yetiþtirmeyi görev olarak almýþ bulunmaktayýz.

Turizm sektörünün tüm kollarýnda gerekli personel eðitimi, hijyen uygulamalarý, konaklama ve karþýlama hizmetlerinin tüm dallarýnda eðitim – destek vermek üzere hazýrýz. Ýlimiz her geçen gün daha da çok büyüyen turizm potansiyelini kalite artýrýmý ve eðitimle geliþtirecek, elde edilen katma deðeri arttýracaktýr.

 
19 Aðustos 2019 Pazartesi 16:12
Okunma: 462
Yorum YapYazdýr
 
 
(0 Yorum Yapýldý)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Gazete Manþetleri
 
 
Son 24 Saat
Haberler RSS Beslemesi
 
Lig Puan Durumu
 
Takýmlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Þampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
 
Anket
YEREL SEÇÝMLERDE OYUNUZU KÝME VERÝRÝSÝNÝZ?
ADAYA
PARTÝYE
 
Namaz Vakitleri
 
  • Ýmsak05:09
  • Güneþ06:47
  • Öðlen12:19
  • Ýkindi15:11
  • Akþam17:31
  • Yatsý18:57
 
Tarihte Bugün
1240 - Moðol hükümdarý Batu Han ve emrindeki Altýn Ordu, Kiev þehrini fethetti.
1492 - Kristof Kolomb altýn araþtýrmalarý yapmak için Santa Domingo adasýna vardý.
1768 - Encyclopedia Britannica'nýn ilk baskýsý yapýldý.
1790 - ABD Kongresi, New York'tan Philadelphia'ya taþýndý.
1862 - ABD Baþkaný Abraham Lincoln, Minnesota'daki Sioux isyanýna katýlarak tutuklanan 303 kýzýlderiliden 39'unun asýlmasýna karar verdi; idamlar 26 Aralýk'ta infaz edildi.
1865 - ABD anayasasýna köleliði yasaklayan madde eklendi.
1877 - Washington Post gazetesinin ilk sayýsý yayýmlandý.
1877 - Thomas Edison ilk ses kaydýný gerçekleþtirdi.
1917 - Halifax'da (Kanada) bir cephane deposu patladý: 1900'den fazla kiþi öldü, þehrin bir kýsmý harabeye döndü.
1917 - Finlandiya, Rusya'dan baðýmsýzlýðýný ilan etti.
1922 - Mustafa Kemal, Ankara'da görüþtüðü Hakimiyeti Milliye ve Yenigün gazetelerinin muhabirlerine, Halk Fýrkasý'ný kuracaðýný açýkladý.
1922 - Ýrlanda Baðýmsýz Eyaleti kuruldu.
1922 - Ýnsülin ilk kez Kanada'da bir hastanede hastalar üzerinde denendi.
1937 - Türkiye, 1927'de imzalanan Türkiye-Suriye iyi komþuluk sözleþmesini feshetti.
1938 - Fransa ve Almanya dostluk anlaþmasý imzaladý.
1940 - Yunanistan, Arnavutluk'ta Premete kentini iþgal etti.
1959 - ABD Baþkaný General Eisenhower, resmi bir ziyaret için Türkiye'ye geldi.
1971 - Hindistan, Pakistan'dan baðýmsýzlýðýný ilan eden Bangladeþ Demokratik Cumhuriyeti'ni tanýdýðýný açýkladý. Pakistan Hindistan'la bütün diplomatik iliþkilerini kesti.
1981 - Kýlýk kýyafet yönetmeliði Resmi Gazete'de yayýmlandý. Okullarda baþörtüsü ve sakal yasaklandý.
1983 - MGK yönetimi sona erdi. Konsey, çýkardýðý son yasayla kendi dönemlerini kötüleyen ya da küçük düþüren her türlü yazýlý ve sözlü beyaný yasakladý.
1994 - THY'nin Boeing-737 tipi bir yolcu uçaðý Van'da düþtü: 56 kiþi öldü.
1997 - Antonov tipi bir Rus kargo uçaðý, Irkutsk-Sibirya'da evlerine arasýna düþtü: 67 kiþi öldü.
1998 - Hugo Chávez Frías, Venezuellada baþkan seçildi.
963 - VIII. Leo, Papa seçildi.
 
Arþiv
 
 
Kurumsal

Ýçerik

GÜNDEM

SÝYASET

DÜNYA

Yukarý Çýk