ŞANLIURFA'DA FISTIK HASADI BAŞLADI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal ürünlerinden özellikle baklava, çikolata ve hamur tatlılarında kullanılan boz Antep fıstığının hasadı başladı.

ŞANLIURFA'DA FISTIK HASADI BAŞLADI

Türkiye'de fıstık üretiminin yüzde 85'inin gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Şanlıurfa ilinde fıstık üreticileri  çiftçiler ürünlerini hasat etmek için kolları sıvadı.

Normal Şanlıurfa fıstığına göre hasadı bundan bir ay önce yapılan boz fıstık, baklava, çikolata ve yemeklerde kullanılıyor.

Bu günlerde ise Çerez ve diğer aroma ile tıbbı alanlarda kullanılmak üzere Şanlıurfa tabiri ile ketenköyneği kırmızı fıstık hasadı başladı.Sabahın ilk ışıklarında gruplar halinde fıstık bahçelerine giren işçiler, akşam saatlerine kadar fıstık bahçelerinde çalışıyor.

 

Ağaçların altına serilen çadırlar ile Fıstık ağaçlarının dallarından tek tek fıstıkları toplayan işçiler, Tarladan belirlenen bir alana yığdıkları yaş fıstıkları burada ayıklanarak çuvallara dolduruluyor 

Çuvallara doldurulan yaş fıstıklar traktöre yüklendikten sonra işletmelere taşınıyor. İşletmede bir süre kurutulma işlemi yapılmasının ardından kavlatma (fıstığın dış kabuğundan ayrılması) işlemi gerçekleştiriliyor.

Hasadın yoğun olarak yapıldığı Şanlıurfa'nın ilçelerinde bu yıl yüksek bir rekolte bekleniyor.



17 Eyl�l 2023 Pazar 12:25

http://www.urfa63haber.com/haber/sanliurfada-fistik-hasadi-basladi--16602.html